Pengaruh Karakteristik Wirausaha Terhadap Keberhasilan Usaha Batu Bata Di Desa Tangkit Kecamatan Sungai Gelam Kabupaten Muaro Jambi
DOI:
https://doi.org/10.22437/jdm.v8i4.24975Abstract
The purpose of this study was to determine the effect of entrepreneurial characteristics on the success of brick-making entrepreneurs in Tangkit Village, Sungai Gelam District, Muaro Jambi Regency. The population in this research is the brick entrepreneur in Tangkit Village. The sampling method in this study was using the census technique as many as 41 people. Data were collected using a questionnaire that has been tested for validity and reliability. The data analysis method used multiple linear regression analysis. The results showed that there was an influence between the characteristics of entrepreneurship on the success of bricks entrepreneurship both simultaneously and partially. Entrepreneurial characteristics have an effect of 50.3%, the remaining 49.7% are influenced by other variables not examined in this study. The conclusion of this study is that there is a significant positive influence between entrepreneurial characteristics (self-confidence, risk taking and leadership) on the success of the brick business in Tangkit Village.
Downloads
References
Abubakar, H & Palisuri, P. (2018). Karakteristik Wirausaha Terhadap Keberlanjutan Industri Kuliner Tradisional. Skripsi: Fakultas Ekonomi Universitas Bosowa. Manajemen, Akuntansi dan Perbankkan.
Andari, R. (2011). Pengaruh Kompetensi Pengusaha, Skala Usaha dan Saluran Pemasaran terhadap Keberhasilan Usaha pada Industri Bawang Goreng di Kabupaten Kuningan. Skripsi:Universitas Pendidikan Indonesia. Bandung.
Anwar, M. (2014). Pengantar Kewirausahaan, Teori dan Aplikasi. Jakarta:Prenadamedia Group.
Arikunto, S. (2010). Prosedur Metodologi Penelitian: Suatu Pendekatan Praktik. Jakarta:Rineka Cipta.
Bezzina, F. (2010). Characteristics of the Maltese Entrepreneur. International Journal of Artsand Sience. (3)(7), 292-312).
Echdar, S. (2013). Manajemen Entrepreneurship: Kiat Sukses Menjadi Wirausaha. Jogyakarta: Andi.
Ermawati. (2015).Pengaruh Pengetahuan Wirausaha danKepercayaan diri terhadap MinatBerwirausaha Siswa Kelas XI JurusanPemasaran SMK Negeri 2 Semarang TahunAjaran 2014/2015. Skripsi: Universitas Negeri Semarang
Jumaedi, H. (2012). Hubungan Karakteristik Wirausaha Terhadap Keberhasilan Usaha (Studi Kasus pada Pengusaha Kecil di Pekalongan). Manajerial Vol. 11, No. 21.
Nazmi &Maulana, A. (2019) Pengaruh Percaya Diri Wirausaha Dan Keberanian Mengambil Resiko Terhadap Keberhasilan Usaha Pada Sentra Jeans Cihampelas. Tesis: Universitas Komputer Indonesia
Oktavia, G &Trimeiningrum, E. (2018). Pengaruh Percaya Diri dan Keberanian Mengambil Risiko Terhadap Keberhasilan Usaha Pada UMKM Makanan Ringan di Kota Semarang. Skrpsi: Program Studi Manajemen, Fakultas Ekonomi dan Bisnis. Universitas Katolik Soegijapranata.
Ozer. (2014). Rahasia Sukses Toko Tionghoa.Jakarta: Gramedia
Pradana, A. (2019). Pengaruh Karakteristik Wirausaha Terhadap Keberhasilan
Usaha Pada Petani Lele di Kota Madiun. Skrpsi: Ekonomi dan Bisnis. Universitas PGRI Madium.
Purwanti, E. (2012). Pengaruh Karakteristik Wirausaha, Modal Usaha, Strategi Pemasaran terhadap Perkembangan UMKM di Desa Dayaan dan Kalilondo Salatiga. Jurnal Among Makarti. Vol.5, No.9.
Rohmana, Y. (2013). Ekonometrika Teori dan Aplikasi Eviews. Bandung: Laboraturium Pendidikan Ekonomi dan Koperasi FPEB UPI.
Sugiyono. (2014). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Bandung:
Alfabeta.
Sumardhi, A. (2018).Pengaruh karakteristik wirausaha terhadap keberhasilan usaha pedagang etnis cina dan jawa. Jurnal ilmu dan riset manajemen: vol.7, no. 12. E-issn: 2461-0593. Skripsi: Sekolah tinggi ilmu ekonomi indonesia (STIESIA) Surabaya.
Suryana. (2013). Kewirausahan Kiat dan Proses Menuju Sukses. Jakarta Selatan: Salemba Empat.
Wijayanto, A. (2013). Pengaruh Karakteristik Wirausahawan Terhadap Tingkat Keberhasilan Usaha. Jurnal Ilmu Sosial: Vol.12
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Febriana Junita
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.